BEQIZ FORUM

Selamat Datang Ke Forum Beqiz.

Untuk mendapat akses sepenuhnya di forum kami, Sila "LOGIN" jika anda masih belum mendaftar lagi atau tekan "LOGIN" jika anda sudah mendaftar.

Langkah untuk menjadi Official Member mestilah mematuhi perkara berikut :-

1. Daftar
2. Perkenalkan diri anda
3. Minimu posting 10 topic
3. Aktif login minimum 4 kali sebulan
5. Mematuhi terma dan syarat yg telah ditetapkan.

Amaran Keras terhadap kelakuan berikut..Exclamation

Jangan menggunakan perkataan tidak sopan, lucah
dan kurang ajar.

Jangan menghina, mengata, memfitnah, menuduh atau
menjatuhkan maruah seseorang, agama, budaya atau bangsa.

Jangan melakukan provokasi atau kontroversi.

Anda dibenarkan mengiklankan perniagaan anda di Forum
ini?.
Bagaimanapun jika anda membuka topik berkaitan perniagaan anda itu ia mestilah diteruskan dengan update dan respond kepada pengujung. Jika anda hanya membuat satu post dan tinggal, pihak admin akan menganggap ianya spam dan akan memadamnya.

Disclaimer:

Semua posting di dalam Beqiz Forum, Beqiz.forums2u.com merupakan inisiatif peribadi si pemposter. Pihak admin Beqiz.forums2u.com tidak boleh
dipertangungjawabkan, dipertikaikan atau dipersalahkan jika berlaku apa saja bentuk kerugian oleh mana-mana ahli akibat apa-apa urusan dengan mana-mana ahli yang lain di sepanjang kegiatan mereka di lamanweb ini.


Pihak admin Beqiz.forums2u.com hanya boleh mengharapkan semua pihak bersifat profesional, telus dan amanah dalam menjalankan apa-apa promosi dan urusan sesama ahli. Para ahli haruslah bertanggungjawab dan berhati-hati apabila melakukan sebarang kegiatan yang bersifat promosi mahupun urusniaga.

Sila memulakan sesi perkenalan di topic "Kenalkan diri anda".

Selamat Berforum!!.. (^_^).
BEQIZ FORUM

: : Forum Bisnes Komuniti Usahawan dan Peniaga Malaysia : :


Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

Share
avatar
Admin
Forum Admin
Forum Admin

Posts : 85
Reputation : 0
Join date : 30/04/2009
Age : 34
Location : Selangor,Malaysia

Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

Post by Admin on Wed May 02, 2012 1:54 pm

KENYATAAN OLEH YB DATO’ SERI AHMAD HUSNI HANADZLAH
MENTERI KEWANGAN II

MENGENAI STATUS PROGRAM PEMBERIAN BANTUAN RAKYAT
1MALAYSIA (BR1M)


Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan bermula pada 15 Januari 2012 dan akan diberikan dalam bentuk baucar tunai. Majlis-majlis penyerahan baucar BR1M kepada pemohon yang berjaya akan diadakan secara berperingkat di seluruh Negara.

Tempoh penyerahan baucar akan berjalan selama dua bulan, iaitu sehingga 15 Mac 2012. Ini bagi mempastikan pembayaran dapat dilaksanakan secara tersusun dan lancar agar tiada keciciran kepada pemohon yang layak menerima bantuan. Semua pemohon BR1M akan dimaklumkan mengenai keputusan permohonan melalui pos. Dalam tempoh dua bulan tersebut, setiap pemohon yang berjaya akan menerima surat pemakluman masing-masing secara berperingkat, dengan disertakan tarikh dan tempat majlis penyerahan baucar diadakan.Pemohon juga boleh menyemak status permohonan mereka dengan menelefon talian hotline 1-800-222-500/ 1-300-88-3010 mulai 16 Januari 2012. Talian ini beroperasi dari jam 9 pagi hingga 5 petang setiap hari bekerja. UNTUK SIARAN SERTA- MERTABaucar-baucar boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional, CIMB dan Maybank diseluruh negara. Tempoh sah laku baucar adalah sehingga 15 April 2012.Bagi memudahkan urusan orang ramai di kawasan luar bandar menunaikan baucar BR1M, Kerajaan telah menyediakan kaunter-kaunter bergerak Bank Simpanan Nasional, CIMB dan Maybank pada majlis-majlis penyerahan tersebut.Sehingga 10 Januari 2012, sebanyak 4,123,713 borang BR1M telah diterima dari seluruh Negara. Daripada jumlah itu, 3,850,668 borang telah dimasukkan ke dalam sistem data bagi tujuanpengesahan. Sehingga 10 Januari 2012,sebanyak 3,102,054 permohonan yang telah diluluskan. Baki permohonan sedang melalui proses pengesahan dan dijangka selesai pada 13 Januari 2012.

Bagi pemohon yang lewat menyerahkan borang permohonan, Kerajaan telah membuat keputusan untuk melanjutkan tempoh penerimaan borang BR1M selama satu bulan, iaitu sehingga 10 Febuari 2012. Orang ramai masih boleh menghantar borangborang permohonan BR1M di pejabat cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri(LHDNM) dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan, sehingga tarikh tersebut.Bagi pemohon yang gagal, rayuan semula boleh dibuat. Kementerian Kewangan telah menyediakan format khas untuk rayuan BR1M yang boleh di dapati di pejabat cawangan LHDN dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan, serta dimuat turun daripada laman web Kementerian Kewangan (www.treasury.gov.my).

Kementerian Kewangan Malaysia
12 Januari 2012


KENYATAAN AKHBAR YB MENTERI KEWANGAN II,
DATO’ SERI AHMAD HUSNI HANADZLAH MENGENAI BR1M

[justifed]Kementerian Kewangan ingin menjelaskan bahawa penerima bantuan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat, layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Mereka perlu memohon BR1M dengan mengisi borang yang disediakan.Untuk makluman, mereka yang berada di dalam senarai e-Kasih adalah secara automatik layak untuk menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). YB Menteri Kewangan II, Dato’ Seri Ahmad Husni Hanadzlah amat kesal dengan kesilapan fakta dan laporan berita mengenai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang disiarkan oleh akhbar Sin Chew Daily hari ini. Sehubungan itu, akhbar harian tersebut telah diminta membuat pembetulan dan menyiarkan laporan yang tepat untuk mengelakkan rakyat keliru mengenai proses sebenar permohonan dan pendaftaran Bantuan Tunai 1Malaysia (BR1M).[/justified]

Kementerian Kewangan Malaysia
12 Disember 2011

MAKLUMAT TAMBAHAN: BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M)

Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan bermula pada hari Sabtu,
10 Disember 2011 sehingga 10 Januari 2012

Penjelasan mengenai pendapatan kasar isi rumah
 • Pendapatan kasar isi rumah merujuk kepada pendapatan suami, isteri dan tanggungan yang masih bujang dan bekerja yang tinggal serumah

Dokumen-dokumen yang perlu dibawa bersama
 • Ketua isi rumah


Borang permohonan BR1M:
 • Salinan kad pengenalan pemohon

 • Slip gaji terkini (jika berkenaan)

 • Salinan kad pengenalan tanggungan (sama ada suami/ isteri/ anak)


Tanggungan:
 • Kesemua dokumen di atas, perlu dikepilkan bersama borang permohonan bagi mempercepatkan proses dan mengelakkan sebarang kesulitan• Borang permohonan
  Bantuan Rakyat 1Malaysia boleh didapati secara percuma di semua Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat LHDN, Jabatan Penerangan, Jabatan Pembangunan Persekutuan, agensi-agensi Kerajaan serta Lobi Utama Kementerian Kewangan, Putrajaya dan sekolah-sekolah terpilih mulai 10 Disember 2011, bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.


Pertanyaan lanjut :-
 • Untuk maklumat lanjut sila layari www.treasury.gov.my atau hubungi talian
  1-800-222-500 (Hari bekerja jam 9 pagi sehingga 5 petang)

 • Talian juga akan beroperasi pada 10 Disember 2011 (Sabtu) dan 11
  Disember 2011 (Ahad).


Kementerian Kewangan Malaysia
9 Disember 2011

  Current date/time is Sat Mar 24, 2018 4:15 am